Kulinarnie, smacznie, s這dko

Wpis

niedziela, 11 maja 2014

Red Velvet

Na pocz徠ek jak dla mnie najlepszy torcik

Red Velvet, czyli czerwony aksamit, jest to tradycyjne ciasto wypiekane w Stanach Zjednoczonych.安ietnie wygl康a a smakuje jeszcze lepiej.

Red Velvet

Ciasto

  • 150 g mi瘯kiego mas豉
  • 2 jajka
  • szklanka cukru
  • 2 szklanki m彗i pszennej
  • 2 造磬i kakao
  • 造瞠czka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • szklanka ma郵anki
  • czerwony barwnik spo篡wczy
  • 1 1/2 造瞠czki jasnego octu winnego
  • 1 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

Krem

  • 400 g 鄉ietany krem闚ki
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 好ie磬i
  • 1/2 szklanki cukru pudru

Spos鏏 przygotowania:

  1. Ciasto:Nat逝嗆 dwie okr庵貫 formy o 鈔ednicy 23cm lub trzy o 鈔ednicy 20cm. Rozgrzej piekarnik do temp. 180ºC. Zmieszaj mas這 z cukrem na puszyst mas. Dodaj jajka. W osobnej misce zmieszaj ma郵ank z barwnikiem i dodaj do masy. Przesiej m彗, kakao, proszek do pieczenia i s鏊. Po陰cz z mas. Ocet i sod zmieszaj w szklance i szybko wlej do masy. Ciastem wype軟ij formy i piecz 20-25 minut.
  2. Krem:妃ietan ubij z cukrem i 好ie磬ami. Dodaj mascarpone.

Rozsmaruj cz窷 kremu na jednym cie軼ie, przykryj drugim i rozprowad pozosta陰 ilo嗆 kremu na wierzchu i po bokach ciasta.


SMACZNEGO!

Szczeg馧y wpisu

Tagi:
Kategoria:
Autor(ka):
sonya82
Czas publikacji:
niedziela, 11 maja 2014 16:53

Polecane wpisy